opdrachtgever
Seyster Veste

programma
droomhuis
inhoud: 980m³, programma: 230m²

locatie
Kerckebosch, Zeist

ontwerp
2012

 

Huis ter Duin is een winnend prijsvraagontwerp in de ontwerpcompetitie 'Droomhuis Kerckebosch te Zeist'. Deze klassiek, eigentijdse woning in een bosrijke omgeving met stuifduinen ontving de publieksprijs en een eervolle vermelding van de vakjury.

'Huis ter Duin is zodanig gepositioneerd op de kavel dat optimaal gebruik gemaakt wordt van de zonintreding. Het is een ingetogen ontwerp met aansprekende massaverhoudingen en gevelindelingen. Simpel in zijn eenvoud, zonder saai te zijn.' (citaat juryrapport)

Het ontwerp van Huis ter Duin kan worden uitgelegd in een fictieve dialoog tussen opdrachtgever en atelier2 architecten:

opdrachtgever: ‘Jarenlang hebben we gezocht naar de mogelijkheid om onze eigen woning te bouwen in een natuurrijke omgeving. Nu hebben we in Kerckebosch de unieke kans om ons droomhuis te bouwen midden in het bos. In het gebied ‘Bij de hoge dennen’ zijn we gevallen voor kavel HD13. Dit kavel ligt mooi vrij op de hoek van de wijk.’

atelier2: ‘Gefeliciteerd met de keuze voor dit unieke bouwkavel! Bij het bouwen van een woning in de natuur ontstaat meer dan op enig andere locatie de mogelijkheid om je eigen plek te creëren. In combinatie met jullie woonwensen kunnen de natuurlijke eigenschappen van de locatie een belangrijk uitgangspunt vormen voor het ontwerp. Naast de bestaande bomen ligt op jullie kavel ook een stuifduin van 1m hoogte. Zou het niet een bijzonder idee zijn dat jullie letterlijk gaan wonen op dit stuifduin? Hierdoor profiteren jullie maximaal van het uitzicht op jullie tuin en bos. Daarnaast behoud je kavel zijn natuurlijke karakteristiek en wordt het gevoel van wonen te midden van de natuur versterkt’.

opdrachtgever: ‘We hebben altijd gedacht aan een ruim opgezette woning. Voor het leefgedeelte willen we graag veel zicht naar buiten. Aan deze ruimten koppelen we graag ook een groot terras. Als het goed weer is leven wij en onze kinderen dan vooral buiten. We nodigen graag familie en vrienden uit om bij ons te komen eten. Een ruime, aparte eetkamer is gewenst. Daarnaast denken we aan een TV-kamer die ook gebruikt kan worden als speelhoek voor de kinderen. Voor de slaapkamers hechten we aan onze privacy. Vanuit de beleving en eventuele inkijk is zicht naar buiten hier minder belangrijk.
Qua architectuur houden we van een mix van klassiek en modern. Bovenal willen we echter vooral een natuurlijke en rustige uitstraling voor onze woning.’

atelier2: ‘Jullie woonwensen zijn duidelijk en inspirerend! Op basis van jullie leefwijze kunnen wij ons heel goed voorstellen dat het totale leefgedeelte wordt vormgegeven als een grote open, ruimte waarin verschillende plekken voor eten, zitten, koken en loungen worden gedefinieerd. Hierdoor kan het interieur ook een optimale relatie hebben met de natuur. De ruimtelijke vertaling van jullie wensen in relatie tot de natuurlijke eigenschappen van het kavel vormt het uitgangspunten voor het ontwerp. Allereerst stellen wij voor om de woning in een rechthoekig bouwvolume aan de oostzijde van het kavel te situeren. Hierdoor wordt aan de voorzijde een zo groot mogelijke tuin met optimale bezonning gecreëerd. Bijkomend voordeel van deze situering is dat zoveel mogelijk bomen op het kavel kunnen blijven staan.

De uitstraling van jullie woning wordt gevormd door het continu doorzetten van de klassieke, hoge kap. Door de richting van de kap ter plaatse van de entree te draaien, ontstaat een geleding van de bouwmassa en wordt de entree tot jullie woning benadrukt.

Vervolgens het idee om te gaan wonen op het duin: Het laaggelegen deel van het kavel wordt gebruikt als oprit en ontsluiting van jullie woning met entree en naastgelegen garage. Het leefgedeelte en het bijbehorende terras worden opgetild en liggen ruim 1 meter hoger op het niveau van het stuifduin. Binnen de woning ontstaat hierdoor een duidelijk onderscheid tussen de lager gelegen entree, garage en bergruimte en het opgetilde woonprogramma van de eet- en zitkamer. Op basis van de rechthoekige plattegrond ontstaat een optimale oriëntatie op het bos. Op de verdiepingen worden de slaapkamers, badkamers en bergruimten onder een hoge kap georganiseerd.’

opdrachtgever: ‘Het ontwerp spreekt ons zowel qua ruimten als uiterlijke vorm erg aan. We houden van een natuurlijke uitstraling. We willen namelijk niet dat ons huis ‘te hard’ wordt. Zijn er binnen het ontwerp ook nog mogelijkheden om een duurzame woning te creëren?’

atelier2: ‘Aan beide wensen willen we beantwoorden door een aantal duurzame keuzes in het ontwerp te introduceren. We stellen voor om de gevel en het dak grotendeels te materialiseren in hout. De woning krijgt hierdoor een natuurlijke uitstraling die prachtig aansluit op de bosrijke omgeving.
In aansluiting hierop biedt de structuur van de woning mogelijkheden om de totale bouw uit te voeren in houtskeletbouw. Niet alleen zou hiermee een volledig duurzame materialisering van de woning kunnen worden bereikt, maar heeft het hout ook positieve invloed op de isolatiewaarde van jullie woning.’