opdrachtgever
particulier

programma
verbouwing en uitbreiding woonhuis
inhoud: 140m³, oppervlakte: 40m²

locatie
Biesboschlaan, Hank

ontwerp
2012

 

Het project betreft de studie naar een verbouwing van een vrijstaande woning in Hank. De woning is in de jaren 90 van de vorige eeuw gebouwd op een relatief diep kavel dat aan de achterzijde van de woning uitloopt in een driehoekige punt. Door de ongunstige positionering van de garage en een was- en bergruimte, heeft de woonkamer van de bestaande woning een beperkte oriëntatie op de tuin.

Het ontwerp beoogt de relatie van de woning met de tuin binnen de huidige gebouwcontour te optimaliseren. De ‘inbreiding’ van woonruimte voorziet in een ruime tuinkamer en een aanpassing van de bestaande woonkamer en keuken. Door de nieuwe vormgeving van deze leefruimten wordt eveneens een herstructurering van de facilitaire ruimten bereikt. De vorm van het kavel geeft richting aan een diagonale oriëntatie die respectievelijk de eet-, woon- en tuinkamer met elkaar verbindt.

Qua architectuur wordt voor de nieuwbouw een evenwichtige, robuuste uitstraling voorgesteld met een materialisering in antraciete baksteen en grote glasvlakken. Een terugliggende dakrand is bepalend voor een geheel eigen karakter en vormt als luifel tevens een nieuwe entree tot de woning.