opdrachtgever
particulier

programma
generatiewoning voor twee gezinnen
inhoud: 718m³, oppervlakte 108m² / 96m²

locatie
Veemarkt, Utrecht

ontwerp
2012

 

Het project omvat de programmatische studie naar het ontwerp van één generatiewoning voor een familie die bestaat uit twee gezinnen. De woning zal worden bewoond door één jong gezin met twee kinderen en de (schoon-, groot-) ouders van dit gezin.

Aan de rand van de ontwikkelingslocatie Veemarkt in Utrecht dient dit ‘dubbele’ woonhuis binnen een vastgestelde bouwcontour van 11m diep en 6m breed te worden gerealiseerd. Op basis van het programma van wensen van onze opdrachtgevers is een ruimtelijk concept ontwikkeld dat voorziet in optimalisatie van de woonbeleving door ‘de vervlechting’ van beide woonprogramma’s (blauw en geel).

Door de toepassing van een specifieke verticale ontsluiting waarin de trappen van de beide woningen afwisselend boven elkaar worden geplaatst (dubbele helix-principe), ontstaat een ruimtelijke structuur waarbinnen op iedere verdieping voor beide woningen afzonderlijke vertrekken kunnen worden gerealiseerd.

De entreehal, was- en installatieruimte en het op de bovenste verdieping gelegen dakterras vormen gemeenschappelijke ruimten. (groen)