opdrachtgever
particulier

programma
ontwerp tuin: 1080m² 
renovatie bijgebouwen: 105m²

locatie
Dorstseweg, Bavel

ontwerp
2013

(i.s.m. hoveniersbedrijf P. van Gurp)

 

Het project omvat het ontwerp voor de tuin en de renovatie van de bijgebouwen van een vrijstaande woning in Bavel.

De bestaande tuin wordt gedomineerd door de aanwezigheid van twee vervallen bijgebouwen. Hoewel deze voormalige stallen een karakteristieke verschijningvorm hebben, creëren zij een grote mate van beslotenheid en belemmeren zij een totale beleving van de tuin. Tezamen met de wens van onze opdrachtgevers om meer privacy te creëren ten opzichte van de in aanbouw zijnde buurwoningen vormen zij de belangrijkste uitgangspunten voor het plan.

Door de beide langgerekte bouwvolumes in de onderbouw gedeeltelijk te openen maar de karakteristieke kap te behouden, ontstaan niet alleen twee aangename verblijfplaatsen maar wordt ook een geheel nieuwe ruimtelijkheid gecreëerd. Een voorgestelde materialisering van gevels en dak in hout geeft de gebouwen een robuuste uitstraling en onderscheidend karakter ten opzichte van het stenen woonhuis en schuur.

De inrichting van de tuin wordt bepaald door het idee van de ‘bostuin’.  Aan de west- en noordzijde worden waardevolle, bestaande bomen aangevuld met inheemse boom- en heesterbeplanting. Deze bossingel vormt een begrenzing naar de omringende nieuwbouw en biedt een groen decor. Een onderbeplanting van wit, blauw en paars bloeiende bosplanten geeft kleur aan het geheel.