opdrachtgever
CM groep

programma
nieuwbouw hoofdkantoor
inhoud: 6095m³, oppervlakte: 1410m²

locatie 
Kleine Krogt, Breda

ontwerp-uitvoering
2015 - 2016

CM is een ambitieus bedrijf dat sinds 1999 een zelf ontwikkeld SMS-netwerk exploiteert en verbonden is met vele telecomoperators wereldwijd. Met haar advies, sms-producten en diensten helpt CM bedrijven interactief te communiceren met hun doelgroep. CM verzorgt bijvoorbeeld SMS-verkeer voor de nationale tv stations, banken en overheden. Daarnaast is CM onder de naam CM payments innovatief op het gebied van nieuwe vormen van mobiel betalen, content delivery en mobile marketing. Hoewel CM internationaal opereert en inmiddels wereldwijd vestigingen heeft, is het bedrijf geworteld in Breda. De verbondenheid met de stad komt onder andere tot uiting in het hoofsponsorschap van voetbalclub NAC en de steun en medewerking aan tal van culturele en zakelijke activiteiten initiatieven in de regio.

CM heeft ambitie en groeit zeer snel. In 2014 kwam dit fysiek tot uiting in de door ons ontworpen uitbreiding van het bestaande hoofdkantoor (zie project) . Inmiddels bestaat de behoefte om naast het pand een geheel nieuw kantoorgebouw te realiseren dat naast circa 80 werkplekken ruimten zal bieden aan een nieuwe hoofdentree, bedrijfsrestaurant, trainingscentrum en diverse facilitaire ruimten. In stedenbouwkundig opzicht wordt hiermee de stap gezet tot de ontwikkeling van een heuse CM-campus met naast kantoorgebouwen voldoende ruimte voor entreeplein, parkeren en groen.

Voor het ontwerp zijn een aantal factoren richtinggevend. Primair is dit de behoefte aan een licht, transparant en open gebouw waarin een optimaal werkklimaat kan worden gecreëerd. Vanuit de vertrouwelijke en financiële dienstverlening speelt veiligheid echter ook een belangrijke rol. Dit komt onder andere tot uiting in een fysieke zonering van het gebouw van ‘openbaar’ toegankelijk tot volledig afgeschermd. De toename van het kantoorprogramma en het aantal werknemers leidt daarnaast tot meer behoefte aan parkeerplaatsen voor zowel auto’s als fietsers.

Het beschikbare kavel is betrekkelijk klein, waarmee de wens ontstond om het gebouw grotendeels op te tillen en zo op maaiveld ruimte te creëren voor parkeren en een representatief voorplein voor de nieuwe hoofdentree. Vanuit dit gegeven is vormgegeven aan een vrijwel symmetrisch T-vormig bouwvolume in 4 bouwlagen dat zich als een sculpturaal object in zijn omgeving manifesteert. De beide kolomvrije overstekken van meer dan 10m versterken het gebouw als representatief icoon.

De compositie van de gevels met grote transparante en gesloten gevelvlakken geeft het gebouw een haast museale uitstraling en is de grafische resultante van het samenspel tussen de wens van een onzichtbare staalconstructie en een optimale oriëntatie vanuit het interieur. Het toegepaste vliesgevelsysteem en de aluminium composiet gevelcassetten bieden de mogelijkheid tot een eenduidige belijning van naden die de architectuur van het gebouw versterken. De blauwe kleur van het aluminium is een logische verwijzing naar de logo-kleur van CM en maakt het gebouw al van verre zichtbaar in zijn omgeving.

Het nieuwe kantoor wordt door middel van een transparante loopbrug met het bestaande kantoor verbonden. Door het continueren van de bestaande dakrand van de eerste verdieping als een gevellijst in het nieuwe gebouw worden beide panden ook qua architectuur en schaal aan elkaar verankerd.

In het interieur vormt een ruim atrium met groot daklicht de centrale kern van het gebouw. Alle kantoorruimten en de grote, open plaza met bedrijfsrestaurant en trainingscentrum op de 1e verdieping zijn op dit atrium betrokken. De structuur van het gebouw is zodanig vormgegeven dat overal daglichttoetreding wordt ervaren. Door middel van transparante puien worden lange zichtlijnen door het gehele gebouw gecreëerd en ontstaat een maximaal open en transparant interieur. Qua veiligheidszonering wordt evenwel een gradatie aangebracht tussen de ‘openbare’ entreehal, de plaza op de eerste verdieping en de fysiek afgesloten kantoorruimten op de tweede en derde verdieping.