10.10.2023 Start bouw Baarl’s Roem 2.0

Met het boren van de heipalen is de uitvoering van dit nieuwbouw project aan de Roosakkerstraat in Baarle-Nassau gestart. Binnen het plan zullen 6 huurappartementen met portiekontsluiting worden gerealiseerd. De woningen zijn bestemd voor senioren die graag dicht bij de voorzieningen in het dorpscentrum willen wonen. Volgens planning zal nog dit jaar de breedplaat van de 1e verdiepingsvloer worden gelegd. Aannemer Maas-Jacobs zal het project uiteindelijk in het najaar van 2024 aan onze opdrachtgever opleveren.

13.07.2023 Wonen in het Jacobusbos!

Een bijzonder nieuwbouwplan met 12 startersappartementen en 11 patiowoningen op een unieke groene locatie in Etten-Leur. De afgelopen tijd hebben we in goede samenwerking met Smaak Vastgoed Ontwikkeling hard aan dit project gewerkt. De bekendmaking ten behoeve de verkoop is vorige week gepubliceerd, binnenkort gaan we de aanvraag omgevingsvergunning indienen.

 

14.10.2022 atelier2 meets Virtual Reality

Deze week hebben onze buren van Studio LocoMoto (een 3d animatie bureau) ons kennis laten maken met Virtual Reality. VR is de techniek waarmee je via een bril/headset een virtuele ruimte kunt betreden, erin rond kunt lopen en door middel van controllers zelf interactie met de digitale omgeving kunt hebben. Nu mochten wij een dagje hun VR-bril lenen, zodat we deze konden aansluiten op onze 3D-software (twinmotion). Op die manier kunnen we letterlijk rondlopen in de door ons ontworpen gebouwen. Het mooie van deze techniek is dat vooral de schaal van de virtuele ruimte erg realistisch aanvoelt, alsof je er ook daadwerkelijk bent. Voor ons een ideaal middel om onze ideeën in het ontwerpproces te toetsen en voor onze opdrachtgevers een unieke beleving over hoe het project er straks echt kan komen uit te zien!  We zijn dan ook erg enthousiast over deze ervaring en overtuigd van de potentie om VR als hulpmiddel in te zetten in het ontwerpproces. De volgende dag hebben we dan ook direct een eigen VR-bril aangeschaft!

11.07.2022 Oplevering kantoor CM

Vandaag werd het nieuwe kantoorpand van CM aan de Crogtdijk 52 opgeleverd. De afgelopen maanden is er door de uitvoerende partijen hard gewerkt om ons ontwerp voor de herbestemming van de voormalige Lexus-autoshowroom op tijd gereed te hebben. Het kantoor biedt nu plaats aan 125 werkplekken en vormt de volgende stap in de ontwikkeling van de CM campus in Breda. Het kantoor biedt plaats aan de afdelingen Finance en ICT van CM.com. Ook het nieuwe NOC (Netwerk Operator Center) heeft zijn plek gekregen in dit gebouw.
Naast de inpassing van kantoor- en vergaderruimtes is het pand ook geheel verduurzaamd door de aanleg van nieuwe klimaatinstallaties. De bestaande gasaansluiting is opgeheven en op het dak zullen nog pv-panelen worden geplaatst.
Bijzondere elementen in het interieur zijn de ronde, akoestische plafondeilanden met vilten lamellen en geïntegreerde lichtlijnen. Deze eilanden zijn in samenwerking met interieurarchitect Puur Sang vormgegeven.

22.03.2022 Vluchtenlingenhuisvesting

Hoe actueel en maatschappelijk verantwoord kan het werk van een architect zijn!
Twee weken geleden werd atelier2 door de Provincie Utrecht benaderd om mee te denken over de herindeling van een drietal leegstaande verdiepingen in het Provinciehuis ten behoeve van de urgente opvang van Oekraïense vluchtelingen.
We hebben direct onze planning aangepast én een dag later zaten we met de provincie en gemeente rond de tafel om de plannen vorm te geven. Op basis de richtlijnen van de GGD en het RIVM hebben we onderzocht hoe het programma zo goed mogelijk in het casco van het kantoor kan worden ingepast. Uiteindelijk zullen zo’n 150 tot 180 vluchtelingen in het pand gehuisvest gaan worden. Inmiddels zijn ook een aantal uitvoerende partijen uit de regio geselecteerd om het plan zo snel mogelijk te kunnen realiseren.

07.09.2021 versterking atelier2

Vanwege onze groeiende opdrachtenportefeuille hebben wij ons team versterkt met een tweetal fantastische collega’s, Jesse van Hassel en Joost Auwerda.
Jesse heeft net zijn opleiding HBO-bouwkunde afgerond en studeert momenteel architectuur aan de academie van bouwkunst te Tilburg. Jesse is BIM-ready en heeft daarnaast extra skills als Twinmotions animator.
Joost is bezig aan zijn 3e jaars stage bouwkunde voor de Avans Hogeschool in Tilburg. Vanwege de wederzijdse klik die er van begin af is, blijft Joost het team van atelier2 nu ook na zijn stage ondersteunen. Joost is erg vaardig in revit en zal onze 3d werkmethodiek verder mee helpen uitbouwen.

27.01.2021 Bouworiëntatiedag

Samen met aannemer Oome Raamsdonk hebben wij vandaag studenten van Avans een virtuele rondleiding gegeven over de bouwplaats van de zorgappartementen aan de Keiweg in Oosterhout. Vanwege de strenge corona-maatregelen was een fysiek bezoek aan de bouw dit jaar helaas niet mogelijk, maar door middel van twee presentaties konden we de geïnteresseerde studenten en docenten op afstand toch meenemen in het ontwerp- en uitvoeringsproces van dit project.

Na een toelichting op het ontwerp en aanbestedingsproces door atelier2, vervolgde aannemer Oome de presentatie over de uitvoering van het project. Door middel van een afsluitende quiz werden de studenten extra geprikkeld en kwamen nog een aantal interessante aspecten over dit project naar voren.
De nieuwbouw van in totaal 28 zorgappartementen en gemeenschappelijke voorzieningen zal volgens planning in september worden opgeleverd aan Amarant.

21.04.2020 Corona en de architectuur

Het architectuur en stedenbouwplatform BLASt vroeg ons om vanuit het architectenvak te reflecteren op de huidige Coronacrisis. Zoals altijd biedt een crisis naast bedreigingen namelijk ook kansen voor ons vak. Meer hierover kun je lezen in de BLASTblog ‘Corona en de Architectuur ‘ die Frank hierover schreef.

https://stichtingblast.nl/blastblog-19-corona-en-de-architectuur/

15.05.2019 vergroening Baronesgarage

Dit project betreft een voorstel voor vergroening van de Baronesgarage in de binnenstad van Breda. Het is door ons ontwikkeld om de groene ambities van Breda concrete vorm te geven. Wij zijn ervan overtuigd dat vergroening vaak op een eenvoudige wijze kan worden bereikt.

‘De grote, blinde gevels van de Barones parkeergarage zijn bij veel Bredanaars een doorn in het oog en vormen voor veel bezoekers een niet erg mooie eerste kennismaking met de historische binnenstad. De opbouw en structuur van de gevels aan de Nieuwstraat en de Tolbrugstraat lenen zich prima voor basis vergroening. In dit voorstel worden aan de betonbalken van de 1e verdiepingsvloer grote plantenbakken gehangen. Vanuit deze bakken kan Blauwe Regen over een structuur van gespannen de bovengelegen gevelvlakken gaan groeien. Zo ontstaat een volledig nieuwe, groene uitstraling voor het totale gebouw.’

28.03.2019 winnaar BLAStprijs 2019

Gisteren werden in het stedelijk museum in Breda door wethouder Marianne de Bie de BLAStprijzen 2019 uitgereikt. In de categorie XS werd de uitbreiding van woonhuis MM tot winnaar uitgeroepen. We zijn blij met de waardering voor dit project dat laat zien hoe op kleine schaal een grote kwaliteitsimpuls kan worden gegeven aan woongenot en het straatbeeld.

Volgens het juryrapport: ‘Het ontwerpen van een dakkapel is een heel gangbare opdracht, maak daar maar eens iets bijzonders van. Dit project aan de Ploegstraat laat zien dat daar echt eer aan te behalen valt. De uitbreiding met een opbouw van drie aangrenzende woonhuizen betekent een positieve ingreep in het straatprofiel. Het is een kleine transformatie, maar het ontwerp voor de opbouw is goed doordacht en verhoogt niet alleen de particuliere woonkwaliteit, maar werkt ook waardevermeerderend voor de straat. De jury vindt dit project een schoolvoorbeeld van wat je met elkaar in een straat kunt bereiken. De prijs is ook voor de opdrachtgever, die zijn nek heeft uitgestoken door samen met de buren op te trekken. Een verdiende winnaar.’

10.11.2012 publieksprijs ‘Kerckebosch’

Atelier2 architecten is winnaar van de publieksprijs voor de ontwerpwedstrijd ‘droomhuis Kerckebosch’.

De vakjury sprak zijn waardering uit in een eervolle vermelding: ‘Huis ter Duin’ is zodanig gepositioneerd op de kavel dat optimaal gebruik gemaakt wordt van de zonintreding. Het is een ingetogen ontwerp met aansprekende massaverhoudingen en gevelindelingen. Simpel in zijn eenvoud, zonder saai te zijn.