opdrachtgever
Haribo Nederland B.V.

programma
uitbreiding en verbouwing 
hoofdkantoor Haribo Benelux
inhoud: 5300m³, oppervlakte: 1350m²

locatie
Riethil, Breda

ontwerp-uitvoering
2014 - 2015

'In 2015 heeft Haribo The Netherlands & Belgium B.V. (toentertijd nog Haribo Nederland B.V.) besloten om een groot deel van de Belgische medewerkers die in Kontich werkzaam waren, onder te brengen in het kantoor te Breda.
Daartoe waren ingrijpende aanpassingen nodig: er moest een extra verdieping worden geplaatst op het Bredase kantoor; atelier2 architecten heeft hiervoor een plan ontwikkeld. Na goedkeuring van dit plan hebben zij in samenwerking met Bouwbedrijf Boot van eind augustus 2016 tot half december 2016 aan dit project gewerkt. De werkzaamheden hebben noch de budgetlimiet, noch de tijdslimiet overschreden en wij kunnen anderen dan ook de combinatie van atelier2 architecten en Bouwbedrijf Boot van harte aanbevelen.'   

- opdrachtgever Haribo -

Haribo is wereldwijd bekend. Het bedrijf dat rond 1920 startte in de Duitse stad Bonn, groeide binnen een eeuw uit tot een van de meest succesvolle en populaire kwaliteitsmerken in de internationale zoetwarenbranche. Vanuit de wens tot een betere samenwerking in de Benelux heeft Haribo besloten dat Haribo Nederland en België van 2016 als Haribo Benelux zijn gefuseerd. Om de grotere organisatie op een locatie te huisvesten diende het kantoor van Haribo Nederland in Breda te worden uitgebreid. Het kantoor dat dateert uit 2007 is hiertoe grondig verbouwd en uitgebreid door middel van de realisatie van een tweede verdieping.

In ons concept voor het ontwerp van de uitbreiding is de vergelijking met de verpakking van het snoep gemaakt. Van buiten een heldere, herkenbare uitstraling die opvalt in het schap en door middel van een venster een verleidelijke blik biedt op het veelkleurige snoep. Daarnaast is Haribo ook het moderne internationale bedrijf met een rijke historie en statuur. Betrouwbaarheid, service en transparantie vormen betekenisvolle waarden die men graag naar buiten toe wil uitstralen. In het ontwerp is dit vertaald naar een eigentijds en chique gebouw dat zich nadrukkelijk manifesteert in zijn omgeving. Hiertoe wordt de eerste en tweede verdieping van het gebouw voorzien van een geheel nieuwe gevel, bestaande uit zwartgrijze aluminium cassettes. Hiermee wordt een eenduidige bouwmassa genereert die zich als black box verheft boven de bestaande zilvergrijze plint van de begane grond van het kantoor en het naastgelegen magazijn. Het prominente, ingekaderde venster aan de zuidgevel, geeft het gebouw statuur en biedt een doorzicht naar het wonderlijke en kleurrijke interieur.
Binnen wordt een heldere, lichte basis met accenten van warm hout voorgesteld. De veelkleurige wereld van het snoep wordt bewust geïntroduceerd in de losse inrichtingselementen. Tezamen met de medewerkers geeft het meubilair kleur aan het gebouw. Door de neutrale basis komen de kleuren optimaal tot hun recht en ontstaat een eigentijdse en aangename werkomgeving.