opdrachtgever
Staatsbosbeheer

programma
natuurarena Mastbos
capaciteit 230 personen

locatie
Mastbos, Breda

ontwerp-uitvoering
2015 - 2016

Het Mastbos is jarig en wordt 500 jaar oud! Om het bos een aantal passende cadeaus te geven, ondersteunen Betrokken Ondernemers Breda een reeks van initiatieven die het bos verrijken en nog aantrekkelijker maken voor de bewoners van Breda. Vanuit dit initiatief heeft atelier2 architecten een ontwerp gemaakt voor een complete metamorfose van de bestaande natuurarena in het speelbos.

Het ontwerp voor de natuurarena is geïnspireerd op de natuurlijke en dynamische vorm van een slakkenhuis. In materialisering bestaat het theater uit één aarden talud van maximaal 2.5m hoogte waarin door middel van boomstammen zitrijen en podiumplekken worden gedefinieerd. Vanuit de specifieke vormgeving functioneert de natuurarena niet alleen als een plek voor het houden van muziek- en theatervoorstellingen, maar vormt zij ook een attractieve speel- en verblijfplek in het bos.
De tribune heeft een maximale capaciteit van circa 230 zitplaatsen en bestaat uit vier in lengte en hoogte oplopende rijen. Per rij wordt een hoogteverschil van 50 cm voorgesteld. De boomstammen met een diameter van circa 35 tot 40cm fungeren hierbij als natuurlijke keerwand en zitplaats voor de toeschouwers.

Zie ook het digitale artikel in [BNdeStem], d.d. 23 juli 2015