opdrachtgever
-

programma
vergroening bestaande gevels parkeergarage

locatie 
Nieuwstraat en Tolbrugstraat, Breda

ontwerp
2019

 

Dit project betreft een voorstel voor vergroening van de Baronesgarage in de binnenstad van Breda. Het is door ons ontwikkeld om de groene ambities van Breda ‘stad in het park’ concreet vorm te geven.

Wij zijn ervan overtuigd dat vergroening vaak op een relatief eenvoudige wijze kan worden bereikt. Hierbij is het van belang om samen met deskundigen te redeneren vanuit de behoeftes en natuurlijke mogelijkheden van planten en bomen. De toepassing van grondgebonden gevelgroen is hier een goed voorbeeld van. Hierbij worden krachtige klimplanten op maaiveld of in grote plantenbakken geplant. Groeiende vanuit de grond kunnen deze planten een hoogte van 15 tot 20m bereiken. Zo ontstaat de mogelijkheid om grote gevelvlakken op eenvoudige en budgetvriendelijke wijze volledig te laten begroeien, zonder toepassing van dure irrigatie-systemen en complex onderhoud. Rekening houdend met de oriëntatie van de gevels kunnen ondermeer soorten als Klimop, Wilde Wingerd en Blauwe Regen worden toegepast.

De grote, blinde gevels van de Barones parkeergarage zijn veel Bredanaars een doorn in het oog en vormen voor veel bezoekers een niet erg fraaie eerste kennismaking met de historische binnenstad. De opbouw en structuur van de gevels aan de Nieuwstraat en de Tolbrugstraat lenen zich prima voor grootschalige vergroening. In dit voorstel worden aan de betonbalken van de 1e verdiepingsvloer grote plantenbakken gehangen. Vanuit deze bakken kan Blauwe Regen over een structuur van gespannen draden de bovengelegen gevelvlakken gaan begroeien. Zo ontstaat een volledig nieuwe, groene uitstraling voor het totale gebouw. In mei en juni wordt deze aanblik extra verfraaid door de uitbundige blauw-paarse bloemen die als voedselbron voor insecten ook een belangrijke bijdrage leveren aan biodiversiteit.