• opdrachtgever
  Parochie Heilige Maria Magdalena Breda
 • programma
  inbreiding parochiaal centrum in kerk inhoud: 650m³, oppervlakte: 200m²
 • locatie
  Markt, Prinsenbeek
 • ontwerp-uitvoering
  2014 - 2020
bekijk PDF

Renovatie kerk OLV 2.0

De Parochie Heilige Maria Magdalena Breda gaf atelier2 architecten opdracht om een parochiaal centrum in te breiden in de Onze Lieve Vrouw ten Hemelopneming, de kerk aan de Markt in Prinsenbeek.

Overcapaciteit
Door het teruglopende kerkbezoek had de bestaande kerk een behoorlijke overcapaciteit. De parochie wilde de omvang van de kerkzaal beter laten aansluiten op het huidige bezoek en de exploitatiekosten beperken. Het idee ontstond om de naastgelegen pastorie te verkopen en een nieuw parochiaal centrum onder te brengen in de bestaande kerk.

Hoge architecturale waarde
Het kerkgebouw is begin jaren ‘60 ontworpen als een symmetrische ‘zaalkerk’ met een moderne en sacrale uitstraling. De beleving van de ruimte wordt met name bepaald door het brede priesterkoor met altaar. De hoge ramen met stenen coulissen en de geïntegreerde religieuze kunstwerken vormen over de volledige breedte een harmonisch decorum van hoge architecturale waarde dat al decennialang een essentieel onderdeel uitmaakt van de kerkbeleving van de parochianen.

Met respect
Ons concept voor de inbreiding is erop gericht het parochiaal centrum vorm te geven in alle eenvoud, met respect voor de bestaande kerk en haar ruimtelijke beleving. Daartoe hebben we het verdeeld in twee gelijke, afgeschuinde volumes die aan beide zijden tegen de buitengevels van de kerkzaal zijn gepositioneerd. Hierdoor blijft de symmetrie van de oorspronkelijke kerk behouden en ervaren bezoekers zowel de diepte als de breedte van de oorspronkelijke kerkzaal vanaf de entree.

Vriendelijke entree
Door de gevels van de vier voormalige biechtkapellen te openen, ontstond meer ruimte voor daglicht en uitzicht met behoud van de oorspronkelijke architectuur. In de buitengevel van de nieuwe Mariakapel heeft het glas-in-loodraam van de oude kleuterschool de ‘Engelbewaarder’ een prominente plaats gekregen.
In de vormgeving van de nieuwe hoofdentree is gekozen voor veel transparantie, waardoor de kerk zich uitnodigend opent naar het dorp.

 

 • opdrachtgever
  Parochie Heilige Maria Magdalena Breda
 • programma
  inbreiding parochiaal centrum in kerk inhoud: 650m³, oppervlakte: 200m²
 • locatie
  Markt, Prinsenbeek
 • ontwerp-uitvoering
  2014 - 2020
bekijk PDF